2014 Intonation Deidesheim. Rapport fra en deltager; Torbjørn Kvasbø

Venabygd, 2014-03-18

Intonation Deidesheim
Rapport fra en deltager.
Torbjørn Kvasbø

Å bli invitert som gjestekunstner er som å få et stipend. Du er utvalgt av et fagmiljø fordi de mener at du bidrar med noe viktig til utviklingen av faget og dets utøvere.
Jeg har blitt invitert til å bidra i Intonation Deidesheim hele tre ganger, 2009, 2010 og til 10-årjubileet i 2014.
I tillegg kjørte jeg nedover, ens ærend fra Norge, i 2011 for å brenne de 4 store stakkene jeg gjorde der i 2010.

Deidesheim er en vakker middelalderby ved Rhinen, et par timers kjøring sør for Frankfurt hvor det produseres nydelig Riesling-viner. Har du besøkt Cancellor Kohl har du sannsynligvis også spist saumagen i Deidesheim, for det var hit han tok alle prominente besøkende, som Ronald Reagan og dronninga av England bare for å nevne et par. .

Intonation Deidesheim arrangeres for 10. gang på rad våren 2014. Arrangør er keramiker og medlem av IAC Friederike Zeit, i samarbeid med Deidesheim by.
10-12 håndplukkede keramikere fra hele verden inviteres til å delta i en 10 dagers workshop, og utstilling.
Alt annet enn selve reisen dit er organisert og dekket av arrangørene: overnatting , mat , verksted, materialer, brenninger, utstillinger, seminar og forelesninger.
Du får ditt eget verksted, en generøs arbeidsplass. Materialer og utstyr er forhåndsbestilt individuelt av deltagerne, og alt er meget profesjonelt lagt til rette for 10 dagers konsentrert arbeid.
Deltagerne arbeider fordelt med egen arbeidsplass, i to store verksteder, med åpne verksted for publikum tre timer hver ettermiddag, og med åpne samlinger med foredrag/bilder hver kveld.
Prosjektet får stor oppmerksomhet, bl.a. er det omfattende pressedekning, fra aviser og fra TV og radio. SWR-TV som dekker hele Rheinland-Pfalz-området laget i 2009 et eget program som ble vist i beste sendetid lørdag kveld midt under symposiet, og som resulterte i en kolossal publikumsinteresse.

Samlere, fagskribenter, kritikere, viktige gallerister og kuratorer fra hele Tyskland besøker workshopen og utstillingen. Under mitt 2009-opphold registrerte jeg bl.a. Renate Wunderle fra Galerie B15 München, Ingrid Vetter (Moderne Keramik des 20. Jahrhundert), Dirk Allgaier (Arnoldsche Art Publishers, Stuttgart), Birgitte Klee (Galleri Klee, Darmstadt), kuratorer fra bl.a. Saarländisches Künstlerhaus Saarbrücken, Gabi Dewald fra Keramik Magazin, Bernd Pfannkuche fra Neue Keramik, og mange flere jeg ikke kjenner.
Jeg ble innkjøpt av Lotte Reimers Stiftung Kunstzentrum og av Hannelore Seiferts Sammlung.
Det produseres hvert år en katalog og en webside om workshopen og utstillingen

Jeg ble invitert første gang i 2009. Jeg var der også i 2010 og i 2011. Jeg er igjen invitert
til 10-års-jubileet 2014.

Hvorfor kommer jeg tilbake gang på gang?

Jeg har hatt fornøyelsen av å jobbe i Synagogen, midt i Deidesheim by. En usedvanlig lys, luftig og fredelig sal hvor jeg har funnet en arbeidsro og konsentrasjon jeg sjelden opplever. Jeg har hatt æren og gleden av å jobbe tett innpå bl.a. Hans Fischer, Johannes Nagel og Svein Narum, tre av mine store favoritter i internasjonal samtidskeramikk. Vanligvis repeterer man av sin egen produksjon i en workshop, men i dette selskapet, og i disse omgivelsene, går jeg videre, eksperimenterer og utvikler og finner en energi som har forundret meg de to periodene jeg har jobbet her. Jeg har også kunnet gå opp i størrelse på mine gjenstander, ettersom det finnes ovner i området som kan brenne langt større objekter enn hva jeg kan hjemme. Alt finnes til rette, og det finnes løsninger på alt jeg har hatt behov av underveis og jeg kan jobbe helt på grensen, av og til over grensen, av det mulige. Klikk på Youtube (”delicate transport”) og se hva vi klarer; frakt av en 200 kgs tørr ubrent stakk, gjennom Deidesheims brosteinlagte middelaldergater, fra Synagogen, til lagring og tørking i Friedrikes verksted i Schloss Deidesheim. I samarbeid med kolleger, assisenter og den lokale Daniel Düsentrieb- smeden.

Tre av disse stakkene fra 2010 er med på den store retrospektive utstillingen jeg hadde Lillehammer Kunstmuseum høsten 2013. Det var de tre turkise stakkene, (www.kvasbo.com). Disse skal videre til bl.a. Jinji Lake Art Museum i Shanghai 2014 sommeren 2014 og KODE 2 i Bergen 2015 i prosjektet Beyond G(l)aze.
Kontakten med Dirk Allgaier resulterte for øvrig i at Arnoldsche Art Publisher etter eget ønske og forslag produserte et praktverk om mitt arbeid, som utkom høsten 2013, ”Torbjørn Kvasbø Ceramics- Between the Possible and the Impossible”  Jorunn Veiteberg/ Kerstin Wickman (ISBN 978-3-89790-377-7).