2012, Kunsthåndverkprisen

(logo Nasjonalmuseet)
Pressemelding nr…
Oslo, 21. september 2012

Torbjørn Kvasbø tildeles Kunsthåndverkprisen fra BKH

Årets Kunsthåndverkpris fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) på kr 100 000 tildeles Torbjørn Kvasbø for kunstverket Rørform.
Kunsthåndverkprisen tildeles kunstneren bak det mest markante kunstverket på den juryerte utstillingen Kunsthåndverk 2012, som vises på Nasjonalmuseet, Kunstindustrimuseet i perioden 22. september – 9. desember.

Prisjuryen har bestått av kunstkritiker Erling Moestue Bugge, kunsthåndverker Edith Lundebrekke, samt kunsthåndverker og juryleder Trine Hovden. I prisjuryens uttalelse står det:
Med Rørform 2012 har Kvasbø ekstrudert eller klemt ut leire i djerve porsjoner, i en bevegelse som går ned til leirekunstens opprinnelse. Leiren er så å si ”kardet” ut av jorda, og den grå massen stablet over hverandre så mange ganger at balansepunktet utfordres, men beholdes. I denne spenningen er vi vitne til en prosess, en utforming som akkurat har stoppet, slik at verket blir stående åpent. Disse ”rørene” er åpne i begge ender, de er beholdere i form, men ikke i funksjon.
Vi ser en storhet i den enkle formen. Solid erfaring med materialet må til for å mestre et slikt grep, og kunstnerisk vilje må være til stede for å våge et slikt rent uttrykk, der intet er overflødig. Verket vitner kraftfullt om fornyet inspirasjon smeltet sammen med Kvasbøs på forhånd lange erfaring og dype kunnskap. Verket Rørform 2012 står fjellstøtt både kunstnerisk og håndverksmessig.
Torbjørn Kvasbø har med Rørform 2012 tilført utstillingen Kunsthåndverk 2012 et forunderlig og overbevisende keramisk midtpunkt.
Torbjørn Kvasbø (f. 1953) er en nestor innen norsk samtidskeramikk med sine skulpturelle arbeider i plastisk leire og keramiske teknikker. Kvasbø har sin kunstutdanning fra Kunsthøgskolen i Bergen (1978), Institutt for keramikk. Han bor og arbeider i Venabygd i Ringebu kommune.
Kunstverk av Torbjørn Kvasbø er representert i samlingene til flere kunstmuseer i Europa, USA, Korea og Japan, så vel som kunstindustrimuseene i Norge og Lillehammer Kunstmuseum. Han er invitert til å ha en større retrospektiv utstilling i sistnevnte kunstmuseum høsten 2013. Kvasbø har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, og er ofte invitert til å holde foredrag og workshops rundt om i verden. Han er tildelt en rekke priser for sine keramiske former og skulpturer nasjonalt og internasjonalt.

Bilder av Torbjørn Kvasbø og vinnerverket er lagt ut på www.nasjonalmuseet.no og www.norskekunsthandverkere.no
Kontaktpersoner:
Elise Lund, pressesjef Nasjonalmuseet, 993 21 942.
Tone Sejersted Bødtker, kommunikasjonsrådgiver, Norske Kunsthåndverkere, 452 19 298.