2013, Passasje magasin.

TORBJØRN KVASBØ

Moderne form møter tradisjon

 Torbjørn Kvasbø er en av våre største samtidskunstnere innen sitt felt. Han utmerket seg tidlig i sin karriere, den gang jobbet han med gjenstander i keramikk som lå nærmere brukskunst. Senere har han gått opp i format, og lager i dag skulpturale former med sterke farger i glasuren og speilblanke overflater. Det er slike skulpturer som i disse dager er stilt ut i Drammens museum.

Skjørt glass og kraftige skulpturer

Utstillingen står i Nøstetangenrommet, her er skulpturene plassert sammen med en stor og sjelden samling praktglass. Glassene er sirlig plassert i montre langs veggen, og midt i dette rommet finner du utstillingen som kunstner Torbjørn Kvasbø selv kaller en perle: en samling skulpturer i keramikk, i klare farger og med sterk lyssetting.

Han forteller om oppbygningen av utstillingen. ”Rommet er permanent, det vil si at ingenting kan forandres der inne av midlertidige utstillere. Montrene står fast og kan ikke flyttes. Lyssettingen i og på det utstilte glasset kan ikke endres. Jeg kan altså bare bruke de ledige arealene mellom montrene, og maleriene, på gulv, på vegg eller i rommet ellers for øvrig. Rommet er mørkt med mørke vegger, og har svært dempet belysning direkte på eller i de fast utstilte gjenstandene. Det finns ikke generell belysning, og ingen vinduer. Glassene i seg selv er transparente og en må tett innpå for se detaljer av form og mønstre.

Man vil ane en rituell, forhøyende, forherligende idé i selve monteringen min. Skulpturene står og balanserer høyt over alt det andre i rommet, på selve fondveggen, og er det første man ser i det hele tatt når man kommer inn i rommet. De har sterk Rembrandtbelysning, spotlys rett på. I dette duse og skjøre andektige miljøet blir det en nervøs balanse mellom komposisjon og tyngdekraft.”

Gammelt møter nytt

Drammens museum er en opplevelse for både historie- og kunstinteresserte med sine samlinger av glass, barokksølv, møbler, tekstiler, interiører, kirkekunst og folkekunst. Det gamle i møte med samtidskunsten gjør museet til et levende sted som åpner for mange ulike perspektiver.

Museumsdirektør Åsmund Thorkildsen beskriver opplevelsen av å komme inn i Nøstetangenrommet og Kvasbø sin utstilling som sterk. “De som har sett denne utstillingen er begeistret. Disse formene er såpass store og i sterke farger, lyssatt på en dramatisk måte. Skulpturene møter publikum på en sterk fysisk og visuell mate. Det gjør at disse tradisjonelle tingene som star rundt i rommet virker ekstra skjøre og forfinede, der får du en ekstra kontrast. Når man kommer inn i rommet sperrer man opp øynene, det er en veldig sterk tilstedeværelse.”

Kunstneren selv er beæret over å stille ut i dette rommet. “Nøstetangenrommet er direktør Åsmund Thorkildsens prosjekt. Han plukker utstillere, i en serie han kaller Tips om tegn. Thorkildsen er en usedvanlig kunnskapsrik kunsthistoriker, og en av våre skarpeste teoretikere og kritikere innenfor kunsthåndverk.

Alle i mitt fag vet om Nøstetangenrommet. Det er en av de største bekreftelser man kan få i Norge å bli invitert til å stille ut her.”

Utstillingen står på Drammens Museum 27. September – 31. Desember