2018 Fjøset, Ringebu Prestegard

Print Friendly, PDF & Email
Vaseklase 2018

 

Utstillingsprosjektet baserer seg på gamle vaseformer som jeg har hentet fra Porsgrunds Porselænsfabriks lange og rikholdige historie.

Prosjektets dialog med porselensfabrikkens designhistorie omhandler de enkelte vaseformenes opphav i industriell kulturarv, med klare referanser knyttet til dens unike historie, og formgivere og designere som i tur og orden har satt sine egne spor.

Vaseformen/ beholderen er en av våre eldste bruksformer og er kjent fra menneskehetens tidligste historie, i alle kulturer opp gjennom tidene.

Vaseklasen her i Fjøset inkluderer over 1200 enheter som er montert sammen til en større og komplisert installasjon.

Historien

Jeg var invitert til å delta på en workshop på PP i 2009. Det var første gang jeg arbeidet i porselen. Jeg fikk fri tilgang og kunne velge og vrake i fabrikkens store gipsmagasin, hvor brukte støpeformer fra fabrikkens 140 års virksomhet var lagret.

Jeg satte i gang et to ukers støpeprosjekt, med mange av de klassiske vaseformene jeg kjente fra PPs historie. Vaser laget av kjente designere og kunstnere som Nora Gulbrandsen, Unni Johnsen, Tias Eckhoff, Eystein Sandnes, Grete Rønning, Leif Helge Enger og Rose Martin, for å nevne noen få. Vasene ble brent i PPs ovner, til 1400 grader, i den ordinære produksjonen til PP. 250 av disse vasene samlet jeg til en vaseklase, en hengende skulptur. Like etter at jeg var på PP ble fabrikken nedlagt og produksjonen stoppet. Vasene i vaseklasen fra 2009 ble dermed av de siste gjenstandene som ble produsert på PP.

Vaseklasen ble i 2010 innkjøpt av Nasjonalmuseet.

Versjonen som henger her i Fjøset er en del av en større vaseklase jeg produserte i samarbeid med PP, Grenland Kunsthall og Porselensbiennalen i Porsgrunn i løpet av 2017. Vasene er støpt av Stine Hartvigsen, som i tett samarbeid med PP støpte 3000 vaser i Prosjektrom 1400 grader, vegg i vegg med PPs gamle lokaler i Porsgrunn. Vasene er brent i en ovn i et lite produksjonsverksted som PP har gjenopprettet bl.a. for å kunne produsere noen av sine praktobjekter i god nok kvalitet.

Torbjørn Kvasbø

www.kvasbo.com

Vaseklase 2018. Fjøset, Ringebu Prestegard. H 200 cm x diam. 350 cm

Cluster of vases 2018.Fjøset Ringebu Prestegard (the Byre Ringebu Parsonage)

Because of the low ceiling height in the byre, the diameter at the top had to be increased in order to make sure that the installation would function as intended in the space. I have used about 1,200–1,300 vases with a total weight of around 1,000 kilos.  Because this cluster of vases is much smaller than the one shown in Kunsthall Grenland, I have been able to play more freely with form and with the depth between the vases, making the installation rawer and more organic, with more pronounced shifts between surfaces, and protrusions, and forms that are fully extended – all in an attempt to give it more inner life and an abundance of active areas. I have learned a lot from this experiment, which has given me experience that will be useful when the cluster of vases is reassembled at the National Ceramics Museum – Sèvres in Paris in September.

Pga. den lave takhøyden i fjøset var det nødvendig å bygge ut en større diameter i toppen, med en bratt vinkel fra nedre spyd til tak for å få installasjonen til å fungere i rommet. Jeg har brukt ca. 12-1300 vaser med total vekt på ca. 1000 kg.  Fordi vaseklasen her er langt mindre enn den i Kunsthall Grenland, kunne jeg leke friere med formen, med dybden mellom vasene, råere og mer organisk med krassere brudd og utvekster, former som er trukket helt ut, i et forsøk på å aktivisere mer indre liv og mylder av virksomme områder. Det har vært et lærerikt eksperiment, og har gitt meg erfaringer som kommer vel til nytte når vaseklasen skal monteres på nytt i Sevres Keramikkmuseum i Paris, i september denne høsten.

Foto: Torbjørn Kvasbø

 

 

Vaseklase 2017. Kunsthall Grenland, Porsgrunn.

Består av ca. 2300 vaser.  Høyde 450 cm x diameter 250 cm.

Foto: Morten Løberg