Print Friendly, PDF & Email

Orginal artikkel av Tone Kolaas publisert 16 juli 2018 på Kulturnett

Torbjørn Kvasbø med utstilling på Musée Sèvres i Paris – Dronning Sonja åpner

Søndag 23. september 2018 åpner Dronning Sonja – Torbjørn Kvasbø sin store keramikkutstilling ved Musée national de Céramique-Sèvres – Cité de la céramique, i Paris. På en mer enn 1000 kvadratmeter stor hall vises Kvasbøs arbeider sammen med arbeider av kunstnerne Marit Tingleff og Kari Dyrdal.

Museet Sèvres ble etablert i 1824 som det første museet i verden som kun viste keramikk som kunstform. Fra 1934 ble museet knyttet til Musée du Louvre, og fra midten av 70-tallet rettet museet mye av sin oppmerksomhet mot moderne keramikk.

 

Museet har i dag en samling på mer enn 50 000 objekter og viser keramikk fra hele verden skapt av de fremste samtidskunstnerne fra det 19. og 20. århundrede.

 

Foto: Vaseklase 2018, utstilt i Fjøset, Ringebu Prestegård.

Utstillingsprosjektet baserer seg på gamle vaseformer fra Porsgrunds Porselænsfabrikk. Prosjektets dialog med porselensfabrikkens designhistorie omhandler de enkelte vaseformenes opphav i industriell kulturarv, med klare referanser knyttet til dens unike historie, og formgivere og designere som i tur og orden har satt sine egne spor. Vaseformen/ beholderen er en av våre eldste bruksformer og er kjent fra menneskehetens tidligste historie, i alle kulturer opp gjennom tidene.Vaseklasen i Fjøset, Ringebu Prestegård, inkluderer over 1200 enheter som er montert sammen til en større og komplisert installasjon.
 (Torbjørn Kvasbø)

Flere ærefulle (og arbeidskrevende) oppdrag

Torbjørn Kvasbø nøyer seg ikke bare med utstilling i Paris i år. Rett fra utstillingsåpning i Frankrike går turen til Taiwan der han den 28. september tar over som president i International Academy of Ceramics (IAC)  for de neste 6 år. Det blir en travel høst for kunstneren i Venabygd!

Representerer keramikere fra hele verden

International Academy of Ceramics (IAC) representerer keramikere fra hele verden, fremmer internasjonalt samarbeid, vennskap, kompetansedeling, kreativitet og kvalitet innen de forskjellige kulturelle uttrykkene knyttet til arbeid med keramikk. Organisasjonen er også knyttet til Unesco som faglig samarbeidspartner.